DAO je enzým zodpovedný za odbúravanie histamínu z potravy. V prípade zníženej činnosti tohto enzýmu dochádza k nahromadeniu histamínu v organizme. Nadbytok histamínu v organizme má za následok rozličné fyziologické účinky ako napr.: bolesti hlavy, upchatý resp. tečúci nos, ťažkosti dýchacích ciest, tachykardiu, žalúdočno-črevné ťažkosti, často sú opisované aj opuchy očných viečok, príležitostne aj urtikária. DAO je enzým citlivý na alkohol, niektoré lieky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporíny, flukazol, verpamil, propafenol, niektoré antidepresíva, cytostatiká, narkotiká, anestetiká), aktivitu môže znižovať aj káva, čaj a fajčenie.
ryby a výrobky z rýb (makrela, haringy, sardinky, tuniak, mušle)
syry (najmä zrejúce): gouda, camambert, chedar, ementál, parmezán, roquefort
mäso: fermentované salámy, šunka, kuracie mäso
sójové produkty (sójová omáčka)
zelenina: špenát, kečup, kyslá kapusta
alkohol: pivo, červené víno, šumivé vína
Látky uvoľňujúce histamín:
ovocie: citrusy, papaya, jahody, ananás
zelenina: paradajky, špenát
orechy, arašídy, čokoláda
ryby, mušle, kôrovce
surový kurací bielok
alkohol
potravinárske aditíva (tartrazin a iné farbivá, konzervačné látky – benzoáty, sulfáty ...)
koreniny (škorica, práškové čili, curry, kayenská paprika, aníz, muškátový oriešok, klinčeky)
intolerancia na potraviny bohaté na histamín
podozrenie na zlyhanie činnosti DAO (opuchy očných viečok alebo nosovej sliznice, respiračná tieseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, problémy s menštruačným cyklom, nafukovanie, bolesti brucha, kŕče, hnačky, pokles krvného tlaku, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu)
monitoring anti-histamínovej diéty
Odber: sérová skúmavka (biela skúmavka odberového systému Sarstedt)