Histamínová intolerancia (hladina diaminooxidázy)

Vyšetrenie histamínovej intolerancie  stanovením aktivity diaminoxidázy (DAO)

DAO je enzým  zodpovedný za odbúravanie  histamínu z potravy.  V  prípade  zníženej činnosti tohto enzýmu  dochádza k nahromadeniu histamínu v organizme. Nadbytok histamínu v organizme má za následok rozličné fyziologické účinky ako napr.: bolesti hlavy, upchatý resp. tečúci nos, ťažkosti dýchacích ciest, tachykardiu, žalúdočno-črevné ťažkosti, často sú opisované aj opuchy očných viečok, príležitostne aj urtikária.  DAO je enzým citlivý na alkohol, niektoré lieky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporíny, flukazol, verpamil, propafenol, niektoré antidepresíva, cytostatiká, narkotiká, anestetiká), aktivitu môže znižovať aj káva, čaj a fajčenie.

Potraviny obsahujúce zvýšené množstvo histamínu:

ryby a výrobky z rýb (makrela,  haringy, sardinky, tuniak, mušle)

syry (najmä zrejúce): gouda, camambert, chedar, ementál, parmezán, roquefort

mäso: fermentované salámy, šunka, kuracie mäso

sójové produkty (sójová omáčka)

zelenina: špenát, kečup, kyslá kapusta

alkohol: pivo, červené víno, šumivé vína

Látky uvoľňujúce histamín:

ovocie: citrusy, papaya, jahody, ananás

zelenina: paradajky, špenát

orechy, arašídy, čokoláda

ryby, mušle, kôrovce

surový kurací bielok

alkohol

potravinárske aditíva (tartrazin a iné farbivá, konzervačné látky – benzoáty, sulfáty ...)

koreniny (škorica, práškové  čili, curry, kayenská paprika, aníz, muškátový oriešok, klinčeky)

Indikácie:

intolerancia na potraviny bohaté na histamín

podozrenie na zlyhanie činnosti DAO (opuchy očných viečok alebo nosovej sliznice, respiračná tieseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivá menštruácia, problémy s menštruačným cyklom, nafukovanie, bolesti brucha, kŕče, hnačky, pokles krvného tlaku, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu)

monitoring anti-histamínovej diéty

Odber:  sérová skúmavka  (biela skúmavka odberového systému Sarstedt)